14-10-08

De pedo-lobby: Seks met minderjarigen


Prejudiciële vragen rond toestemming voor seks door minderjarigen

Het Gentse hof van beroep heeft maandag op vraag van de verdediging in een zedenzaak beslist om prejudiciële vragen te stellen aan het Grondwettelijk Hof in verband met de toestemming die een minderjarige kan geven voor seksuele handelingen.
Volgens advocaat Kristiaan Vandenbussche is de huidige wetgeving onlogisch en achterhaald. "Een minderjarige wordt vanaf 14 jaar in staat geacht om toestemming te kunnen geven voor geslachtsgemeenschap, maar wordt pas vanaf 16 jaar in staat geacht om te kunnen instemmen met minder verregaande handelingen als betastingen en het voorspel."

De advocaat hekelt het verschil in de strafwet wat betreft verkrachting en aanranding van de eerbaarheid. "Als een meerderjarige man een meisje van 15, na haar uitdrukkelijke toestemming, eerst aanraakt en daarna met haar onder de lakens duikt, is hij volgens de huidige stand van de wetgeving niet strafbaar voor de effectieve geslachtsgemeenschap, maar wel voor de voorafgaandelijke aanrakingen.

De strafwet voorziet dat er bij geslachtsgemeenschap geen sprake kan zijn van verkrachting, omdat de minderjarige vanaf 14 jaar geacht wordt toestemming te kunnen geven met een daad van seksuele penetratie. De man is echter wel strafbaar aan aanranding van de eerbaarheid, omdat de minderjarige vanaf 14 jaar niet wordt geacht toestemming te kunnen geven tot minder verregaande handelingen", aldus Vandenbussche.

Volgens de Gentse strafpleiter dringt zich een wetswijziging op. "De wetgeving in zijn huidige vorm dateert nog van de oude Jeugdbeschermingswet uit 1912, maar bleef sindsdien onaangepast. Men kan ook nog de vraag stellen of de wetgeving wel beantwoordt aan de huidige maatschappelijke noden. De seksualiteitsbeleving en het zedelijkheidsbesef bij jongeren is drastisch veranderd in vergelijking met honderd jaar geleden. Vele jongeren bezitten vandaag reeds vroeg maturiteit doordat ze goed voorgelicht zijn en in staat zijn om zich zelfstandig te gedragen. Zij kunnen heus wel zelf oordelen of zij iemand willen kussen of aanraken, of die andere persoon nu meerderjarig is of niet."

Vandenbussche hoopt dat het Grondwettelijk Hof de bepalingen vernietigd. De zaak voor het Gentse hof van beroep wordt op 23 februari 2009 opnieuw behandeld.
bvb

De Standaard 13 oktober 2008 | Bron: belga

10:25 Gepost door SP.A-bestuur Herentals in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.